Van alleen een AOW tijdens je pensioen moeten rondkomen, is niet bepaald riant. Zeker niet als de inflatie – net zoals afgelopen jaren – ineens sterk toeneemt. Het is daarom echt geen overbodige luxe om een aanvullend pensioen op te vouwen. Voor een zorgeloze financiële toekomst, is het belangrijk om goed te kijken hoe je dit gaat doen. Er zijn vele pensioenaanbieders, dus het is essentieel om zorgvuldig te overwegen welke aanbieder het beste past bij je persoonlijke situatie en doelen. Hieronder vind je handige tips voor het kiezen van een pensioenaanbieder.
Verschillende soorten pensioenaanbieders
Er zijn verschillende soorten pensioenaanbieders, elk met hun eigen voor- en nadelen. Allereerst zijn er de traditionele pensioenfondsen. Mensen die in loondienst werken, bouwen vaak automatisch pensioen op via een pensioenfonds van hun werkgever. Met de inwerkingtreding van de nieuwe Pensioenwet in 2023 is een proef gestart (loopt tot 2028) waarbij zzp’ers zich ook vrijwillig kunnen aansluiten bij een pensioenfonds, mits deze dat aanbiedt. Daarnaast zijn er banken en vermogensbeheerders met pensioenbeleggingsproducten. Denk bijvoorbeeld aan het het opbouwen van pensioen bij Evi van Lanschot waarbij je geld wordt geïnvesteerd in aandelen en obligaties. Dit kan aantrekkelijk zijn als je op zoek bent naar potentieel hogere rendementen maar ook een hoger risico wil en kunt lopen.
Voor mensen die gemak zoeken en een betaalbare, gespreide beleggingsoptie willen, zijn vooral de online platforms met gebruiksvriendelijke, geautomatiseerde oplossingen voor pensioenopbouw aantrekkelijk. Tot slot zijn ook bepaalde verzekeraars actief als pensioenaanbieder. Veel verzekeringsmaatschappijen bieden pensioenproducten aan, zoals lijfrentes. Deze zijn vooral geschikt voor mensen die een gegarandeerd inkomen willen tijdens hun pensioen.
Pensioenaanbieders vergelijken
Bij het kiezen van een pensioenaanbieder zijn er diverse zaken om op te letten. Zo moet ten eerste een pensioenaanbieder passen bij je eigen doelen en wensen en eisen. Denk bijvoorbeeld aan je leeftijd en je pensioendoel, je risicobereidheid en de flexibiliteit die je zoekt op het gebied flexibiliteit in stortingen, geldopnames of het wijzigen van je pensioenplan. Denk ook aan specifieke wensen, zoals kiezen voor duurzame beleggingsopties. Verder is het ook goed om te kijken naar de kosten en de historische rentes of rendementen. Vergelijk de kosten van verschillende aanbieders, inclusief beheerkosten, transactiekosten, en eventuele verborgen kosten. Hogere kosten kunnen je rendement aanzienlijk verminderen. Onderzoek het historische rendement van de aanbieders. Hoewel dit geen garantie biedt voor de toekomst, geeft het wel een indicatie.
Kijk ook naar hoe ze risico beheren, vooral in tijden van marktvolatiliteit. Tot slot kan natuurlijk ook de service een groot verschil maken in je ervaring met een pensioenaanbieder. Zoek reviews op van mensen die klant bij partijen die je overweegt zijn geweest, of dat wilden worden. Hoe beoordelen zij de klantenservice en bijvoorbeeld de gebruiksvriendelijkheid van de interface van een website of app?
Schakel bij onzekerheid of vragen altijd deskundige hulp in
Om zo comfortabel mogelijk van je pensioen te kunnen genieten, is het aan te raden hier op zo jong mogelijk leeftijd al geld opzij voor te gaan zetten. Op jonge leeftijd kun je wellicht kiezen voor een wat hoger risico. Ben je niet zeker van de juiste keuze, of is je financiële situatie complexer? Schroom dan niet deskundige hulp van een financieel adviseur in te winnen. Deze kan je helpen je doelen en risicobereidheid te bepalen en een passende aanbieder te kiezen.
Diversificatie en flexibiliteit
Het kan verstandig zijn om je pensioenopbouw te spreiden over meerdere aanbieders en producten. Dit vermindert risico’s en biedt meer flexibiliteit. Sommige aanbieders bieden ook hybride oplossingen aan, waarbij je kunt kiezen voor een combinatie van gegarandeerde uitkeringen en beleggingen.
Transparantie en communicatie
Kies voor een aanbieder die duidelijk communiceert over kosten, risico’s en verwachte rendementen. Een goede pensioenaanbieder houdt je regelmatig op de hoogte van de ontwikkeling van je pensioenopbouw en biedt tools om inzicht te krijgen in je toekomstige financiële situatie.
Fiscale aspecten
Let op de fiscale voordelen die verschillende pensioenproducten kunnen bieden. Sommige producten, zoals lijfrentes, bieden mogelijkheden voor belastingaftrek. Een financieel adviseur kan je helpen de fiscaal meest gunstige opties te kiezen.
Duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord beleggen
Steeds meer mensen hechten waarde aan duurzame en maatschappelijk verantwoorde beleggingen. Onderzoek de mogelijkheden die aanbieders bieden op dit gebied en kijk of hun beleggingsfilosofie aansluit bij jouw waarden.