De handel was goed en heeft een mooie omzet opgeleverd. Toch blijf je met restant voorraden zitten. Vaak is dit het gevolg van overproductie, geannuleerde orders of retourzendingen. Wat doe je met deze restpartij? Laat dit niet liggen, restanten brengen alleen maar extra werk en kosten met zich mee. Het is beter om overtollige voorraad aan een goede opkoper kwijt te raken.
Wat is een restpartij?
Nagenoeg elke webshop, fysieke winkel of fabriek krijgt ermee te maken: restpartijen. Dit zijn partijen die je niet meer op de normale manier verkocht krijgt. Zoiets ontstaat door overproductie of geannuleerde orders. Maar ook veel retourzendingen (beschadigd of niet) zijn hier de oorzaak van. Een andere reden voor het ontstaan van een restpartij is seizoensgebonden producten. Het is lastig om kerstspullen in de zomer te verkopen, en tuinmeubels blijven in de winterperiode in de opslag staan.
Dan heb je nog restvoorraad die ontstaat door een verhuizing of verbouwing. Meubilair, elektronica, machines of gereedschap zijn aan vervanging toe, waarbij de oude bedrijfsinventaris overtollig wordt.
Het nadeel van restant voorraden
Sommige bedrijven houden hun restantvoorraden aan. Bijvoorbeeld seizoensgebonden artikelen, die het volgend seizoen met de nieuwe collectie wordt gemengd. Helaas is dit niet met alle producten of artikelen mogelijk. Hierdoor stapelen overtollige artikelen zich in het magazijn op. Dit is niet alleen nadelig voor de beschikbare opslagruimte: het brengt ook onnodige kosten met zich mee. Denk maar aan extra administratie- en personeelskosten.
Restant voorraden direct verkopen
Soms zijn particulieren en kleine webshops geïnteresseerd in restpartijen. Maar wanneer je veel of kostbare restant voorraad hebt, wil je hier de beste prijs voor ontvangen. Dan is het beter om je partijhandel aan een professionele opkoper aan te bieden.
Hoe werkt zoiets? In Nederland zijn verschillende opkopers van partijhandel actief. Zerostock, een van die opkopers, legt uit dat het mogelijk is om restpartijen in één keer te verkopen. Een bedrijf kan zelfs de restpartij van de eigen afzetmarkt laten halen.
Een opkoper rekent direct af met de opslagruimte die onnodig in beslag wordt genomen. Oftewel: de restant voorraad verdwijnt tegen een goede prijs naar een andere partij.
Dit gebeurt er met opgekochte partijhandel
Met name startende en kleine bedrijven kopen steeds vaker restpartijen kleding, speelgoed, elektronica en zelfs voedsel. Dit doen ze tegen een lage prijs om deze vervolgens (met korting) aan consumenten aan te bieden.
Partijen opkopen is vooral interessant voor bedrijven die op een doelgroep met een laag budget mikken. Door restpartijen bij opkopers zoals Zerostock in te kopen, kunnen ze hun assortiment goedkoop aanbieden. Natuurlijk is de handel in restpartijen ook nog eens goed voor het milieu. Het levert dus een win-winsituatie voor alle partijen op: van fabrikant tot consument.
Lees hier ook handige tips om als man geen miskoop meer zal maken.